יולי 14, 2022 מאת משה כבוי

בדיקת שמיעה

בחלוף השנים גופנו יעבור לא מעט שינויים שונים, בין אם מדובר בשינויים בשל אילוצי הזמן והתבגרות הגוף, ובין אם מדובר בפגיעות או במחלות שונות, אשר עלולות לשנות את אורח חיינו. שינויים אלו ידרשו לא פעם הסתגלות חדשה, בין אם מדובר בשבר בקרסול הדורש זמן החלמה ובין אם מדובר בפגיעה בשמיעה. וכאשר מדובר בפגיעה בשמיעה חשוב לדעת כי קיימים כיום מספר בדיקות האמורות לאמוד את יכולות השמיעה של גופנו, כאלו המתאימות לגילאי ינקות, להערכה של עור התוף ועוד. פגיעות שכאלו עלולות לא רק לשבש את איכות החיים של הנפגעים, אלא ידרשו בחלק מהמקרים בדיקות נוספות וכלי עזר שונים על מנת להבטיח איכות שמיעה מעולה.

בדיקת שמיעה – סוגים

מערכת השמיעה בגוף האדם מורכבת מכמה מרכיבים שונים, כאשר חלקם נשענים גם על פעילות עצבית/חשמלית המסייעת בהעברת מסרים קוליים. אחת הבדיקות המאפשרות בדיקה די כוללנית עבור בדיקת שמיעה, היא בדיקת "ברה" הנחשבת לבדיקה נירו-פיסיולוגית המדגימה את תגובתו של המוח לגירויים שמיעתיים ובוחנת בצורה יעילה את יכולת ההולכה של תדרים קוליים המגיעים מהאוזן עד אל גזע המוח. בדיקה זו מתקיימת על ידי חיבור אלקטרודות ואוזנייה זעירה ובעזרת שורת נקישות בעוצמות ומרווחים נעשית בדיקה אובייקטיבית ויעילה.

בדיקה נוספת המבצעת בדיקה בעיקר על מנת להעריך את יכולת תפקוד עור התוף ועוצמת השמיעה, היא בדיקת היענות אקוסטית. בדיקה זו מתמקדת ביכולת התפקוד של עור התוף, על ידי תגובות של עור התוף ללחץ אוויר ולזהות מקרים של דלקות באוזן, נוכחות של נוזלים ועוד. חשוב לדעת כי בדיקה זו נחשבת לבדיקה קצרה אך מתקדמת ונשענת על מספר פיתוחים טכנולוגיים מעולים.

בדיקה ליילודים

הבדיקות שציינו עד כה מעניקות יכולות בדיקה מעמיקות למבוגרים ומשלימות אחת השנייה, אך כאשר מדובר בבדיקת שמיעה עבור יילודים, בדיקת הדים קוכליאריים נחשבת לבדיקת חובה עבור ילודים. בדיקה זו מתבצעת באמצעות אוזנייה קטנה המונחת בפתח אוזנו של התינוק, וכאשר חוזרים הדים אל האוזנייה, הם מצליחים לאמוד את יכולות השמיעה של התינוק. עם זאת במקרים של חוסר הד כלל, מומלץ לוודא בדיקות נוספות כמו בדיקת "ברה".